Ekollon

Ekollon

Ekollon

Ett ungt ekollon på en ung ek har en vacker färgsättning och solljuset förstärker den gula och bruna färgen. Närmast fästet har ekollonet något som närmast kan liknas vid en mössa. Det finns massor av ekollon i hela Norden då det finns hundratusentals ekar i nötproducerande ålder. I Norden anser dom flesta att ekollon är oätliga men vildsvinen verkar älska den mycket näringsrika nöten. Under stenåldern kan nötter ha spelat en betydande roll i födan. Ekollon kan malas till mjöl och användas i bakverk, de kan grovhackas och användas i grytor eller för att göra biffar. Man kan utvinna en matolja ur de mer fettrika typerna av ekollon, både smaken och den kemiska sammansättningen är jämförbara med olivolja. Den behöver dock förvaras svalt. I Korea tillverkar man en likör av ekollon. Här finns fler naturbilder.

Canon 1DX Mk II ISO 200 med EF 70-200 f/2,8 II, 1/320 s och f/7,1