Grönkål med snö

Grönkål med snö

Grönkål med snö

Grönkål gör sig fint med lite snö ovanpå och den gör sig också fint på det svenska julbordet. I bakgrunden skymtar ett bestånd med svartkål. Grönkål har gröna och krusiga blad samt är rik på järn, C-vitamin och A-vitamin. Den kallas ibland också för prydnadskål, bladkål eller kruskål. Förutom vitaminer innehåller den också bland annat antioxidanter och fibrer. Det är en växt som är vinterhärdig och i trädgårdar kan man se grönkålen sticka upp ur snön och det går fint att skörda den allt eftersom. Grönkålen har blivit populär även utanför julbordet och de gröna bladen passar fint i många olika rätter. Smörstek grönkål är enkelt att tillaga och passar både till brunch och som tillbehör till middagen. I södra Sverige gör man långkål av grönkål och rätten hör hemma på många julbord söderöver. Här finns fler naturbilder.

Canon 1DX Mk II ISO 100 med EF 70-200 f/2,8 II, 1/125 s och f/8,0