Luckor till rökskåp

Luckor till rökskåp

Luckor till rökskåp

Idag kan man köpa färdiga rökskåp, som kan vara väldigt avancerade med en mikroprocessor som styr temperaturen. Det går fint att bygga sin egen rök och det har man gjort långt tillbaka i tiden. Att röka kött är ett sätt att förlänga hållbarheten men också ett sätt att smaksätta både kött och fisk. Alldeles vid strandkanten av Sävelången står två murade rökskåp. Dom ser ut att ha några år på nacken men den svarta soten runt det översta vredet tyder på att rökskåpen används nyligen. Skåpet består av en murad skorsten ungefär två meter hög med en trälucka överst för att hänga in det som skall rökas. Genom att elda längst ner i eldstaden får man röken att passera förbi köttet. Ofta används alspån för smaksättning men även andra spånsorter kan användas för olika smak. Här finns fler blandade bilder.

Canon 1DX Mk II ISO 100 med EF 70-200 f/2,8 II, 1/125 s och f/3,5