Vresros

Vresros

Vresros

Vresrosen, Rosa rugosa, kom till Sverige på 1780-talet då en av Linnés lärjungar, Carl Peter Thunberg, tog med sig växten från en resa i Japan där den är friväxande. Vresrosen går att använda på samma sätt som nypon och man kan t.ex. göra nyponsoppa på frukterna. Arten sprider sig mycket snabbt och slår lätt ut andra arter och riskerar att betraktas som en invasiv art i Sverige. I Finland är försäljning och import av arten förbjuden sedan 1 juni 2019. Växten bildar 1-2 meter höga buskar med en utbrett och förgrenat växtsätt. Vresrosor är bland de mest lättskötta rosorna och kan odlas i hela Sverige och klarar köldknäppar ner till -45 grader. Det mesta av klorofyllet har lämnat bladen och dom är nästan helt gula. Frukterna ser nästan likadana ut som hos vanligt nypon. Här finns fler naturbilder.

Canon 1DX Mk II ISO 400 med EF 24-70 f/2,8, 1/125 s och f/4,5