Långkålsämne

Långkålsämne

Långkålsämne

Grönkålen står fortfarande fräsch i trädgårdslanden och är mer aktuell än någonsin så här års. Grönkål är en variant av kål med mörkt gröna eller blågröna, krusiga blad. Grönkål är rikt på både järn, C-vitamin och A-vitamin. Grönkål är vinterhärdig och klarar både snö och minusgrader. Den kan skördas efter hand och blir mildare i smaken efter några frostnätter. Grönkål är vanlig och uppskattad på julbordet, men då i första hand som dekoration. I södra Halland, nordvästra Skåne samt Jylland äts däremot grönkål i en rätt som kallas långkål. Långkål består av grönkål, som ofta kokats med spadet från skinkan, och sedan fått koka ihop med grädde. Långkål är även populärt i norra Tyskland men här äts kålen under hela vintern och inte bara till jul. Här finns fler naturbilder.

Canon 1DX Mk II ISO 400 med EF 70-200 f/2,8 II, 1/80 s och f/7,1