Så här års är vinbärsbuskarna fulla av röda och solmogna vinbär, som bara väntar på att plockas. Vinbärsbusken kan bli en till två meter hög och till skillnad från krusbär saknar grenarna helt taggar. Blommorna brukar uppskattas av pollinatörer och är en viktig näringskälla för dom. De röda bären sitter i små men välfyllda klasar och de cirka 5 mm stora bären är friskt syrliga. Bären kan användas till bland annat gelé, saft eller sylt. Dom passar också utmärkt till fyllning i t.ex. en smulpaj. Syran i bären gör att dom blir hållbara och lämpliga att frysa in. Till upptinade frysta röda vinbär i en paj bör man tillsätta lite potatismjöl för att absorbera vätska. Röda vinbär har inom folkmedicinen ansetts lösande, kylande, stillande samt antiseptiska. Här finns fler naturbilder.
Canon 1DX Mk II ISO 200 med EF 70-200 f/2,8 II, 1/200 s och f/5,6